Festival Bayrağı Şimdi Malatya'da!
Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali’nin basın toplantısı 30 Ekim Çarşamba günü Four Seasons Bosphorus’ta yapıldı. Malatya Valisi Festival Onursal Başkanı Sayın Vasip Şahin’in ev sahipliğinde gerçekleşen basın toplantısında Ulusal ve Uluslararası Uzun Film Yarışmacı filmleri, Ulusal Kısa Film Yarışmacı filmleri ve jüri üyeleri açıklandı.
Festival 15 Kasım Perşembe akşamı Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan Festival Açılış Töreni’yle başlayacak festival heyecanı 21 Kasım Perşembe akşamı düzenlenecek Festival Kapanış Töreni’nde ödüllerin verilmesiyle son bulacak.
Festival Danışma Kurulu üyesi Sinema Yazarı Alin Taşçıyan ise film seçkisini hazırlarken çok özendiklerini belirtmesini takiben açıklanan yarışma filmleri ise şöyle:
4. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde, Ulusal Uzun Yarışma kategorisinde 9 film yarışıyor.
Kusursuzlar (2013)
Ramin Matin’in gerek konusu, gerek yapısıyla Türk sinemasında farklı bir emsal olan ilk uzun metrajlı filmi “Canavarlar Sofrası” ardından gelen ikinci filmi “Kusursuzlar” bu defa çok katmanlı ve duygusal açıdan karmaşık bir kardeşlik ilişkisine odaklanıyor. Sevgi ve nefret, husumet ve anlayış, rekabet ve destek ikilemleriyle kendi ayakları üstünde durmaya çalışan şehirli kadınların hikayelerinden beslenen yönetmen, cesur tasvirlerle, iki kardeşin hem içinde yaşadıkları toplumdaki hem de kendi ilişkilerindeki zorluklarla nasıl yüzleştiklerini anlatıyor. Dünya prömiyeri Güney Kore Busan Film Festivali’nde gerçekleşen film, 50’nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmen” ödülleriyle döndü.
Yozgat Blues (2013)
Yalın ve samimi hikaye anlatımıyla Türk sinemasının unutulmayacak auteurlerinden olma yolunda emin adımlarla yürüyen Mahmut Fazıl Coşkun’un ilk defa 32’nci İstanbul Film Festivali’nde seyirci karşısına çıkan ikinci filmi “Yozgat Blues”, kendi tabiriyle bir melankolik komedi. Ercan Kesal, Ayça Damgacı, Tansu Biçer, Nadir Sarıbacak, Kevork Malikyan gibi başarılı oyuncuların bir araya geldiği film, taşrada hayatlarını sürdüren karakterlerin yaşadığı değişimi ve buna bağlı duygusal kırılmaları anlatıyor. Filmde, Yavuz bir yandan belediyenin açtığı müzik kursunda eğitmenlik yapmakta, bir yandan da alışveriş merkezlerinde Fransızca şarkı söylemektedir. Kariyerinde gün be gün düşüş yaşayan Yavuz, Yozgat’ta açılan bir gazinodan iş teklifi alınca hiç düşünmeden oraya gitmeye karar verir. İstanbul’da yaşadığı hayattan memnun olmayan, kurstan öğrencisi Neşe de hayata bir yerden tutunabilmek adına ona vokalistlik yapmayı teklif eder. Böylece İstanbul’dan Yozgat’a uzanan bir hayat yolculuğu başlar. 61’inci San Sebastian Film Festivali’nde de yarışan ve 17’nci Sarajevo Film Festivali’nde Cinelink-Eurimages Ödülü’ne layık görülen film, 29’uncu Warsaw Film Festivali’nde “FIPRESCI En İyi Film Ödülü”ne sahip oldu. 20’nci Altın Koza Film Festivali’nde “Film-Yön En İyi Film”, “En İyi Film”, “En İyi Senaryo”, “En İyi Erkek Oyuncu” ve “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödüllerini kazandı.
Gözümün Nuru (2013)
Filmin senarist ve yönetmenlerinden Melik Saraçoğlu’nun gerçek yaşam öyküsünden sinemaya uyarlanan film genç bir sinema sevdalısı M.’nin film yapma hayalleri kurarken, üst üste geçirdiği iki retina ameliyatıyla alt üst olan hayatını konu alıyor. Kör olmanın kıyısından dönen ve kırk gün boyunca gözleri bandajlı yüzükoyun yatmak zorunda kalan M., bu çileli süreçte korkularıyla yüzleşmeye ve sinemayla kurduğu saplantılı ilişkinin muhasebesini yapma fırsatını yakalayacaktır. 20’inci Altın Koza Film Festivali’nde “En İyi Film” ve “En İyi Senaryo” ödüllerini kategoride yarışan bir diğer film “Yozgat Blues” ile paylaşan film aynı zamanda festivalin “SİYAD En İyi Film Ödülü” ile “En İyi Kurgu Ödülü”nün de sahibi oldu.
Eve Dönüş: Sarıkamış 1915 (2013)
8 Mart 2013’te vizyon yolculuğuna başlayan Alphan Eşeli’nin ilk uzun metrajlı filmi “Eve Dönüş: Sarıkamış 1915”, ne Rusya’nın ne de Osmanlı’nın tam olarak sahip olamadığı, yönetim ve otoriteden yoksun, belirsizliğin ve karmaşanın hüküm sürdüğü bir Doğu Anadolu Bölgesi’nde, 1. Dünya Savaşı’nın ortasında, Sarıkamış Hareketi etkisinde bir hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. Uğur Polat, Nergis Öztürk ve Serdar Orçin’in başrollerini üstlendiği ve Montreal Uluslararası Film Festivali’nin “En İyi İlk Film” kategorisinden “FIPRESCI” ve “Golden Zenith” ödülü ile dönen film, 20. Adana Altın Koza Film Festivali’nde “En İyi Müzik” ve “En İyi Sanat Yönetmeni” ödüllerinin de sahibi olmuştu.
Üç Yol (2013)
Yönetmenliğinin yanı sıra aynı zamanda şair ve çevirmen olarak da tanınan Faysal Soysal’ın sular altında kalan Hasankeyf’e gönderme yaptığı ilk uzun metrajlı filmi olan “Üç Yol”, 1990’lı yıllarda Bosna-Hersek’te yaşanan acı dolu savaş yıllarını konu alıyor. Savaş sonrasında yakınlarını arayan insanların dramatik öykülerinden beslenen film, insanın tüylerini ürperten toplu mezarlardan, yürek burkan bir aşka uzanarak savaş sonrası bunalım döneminde yaşanan krizlere, intiharlara, yitip giden kültürel mirasa ve insani değerlere de vurgu yapıyor. Filmin ilk gösterimi 50. Antalya Film Festivali’nde gerçekleşmişti.
Karnaval (2013)
Yoldaki Kedi isimli kısa filmiyle 15. Adana Altın Koza Film Festivali’nde “En İyi Kısa Film” ödülü dahil, toplam 11 ödül kazanan genç yönetmen Can Kılcıoğlu’nun ilk uzun metrajlı filmi “Karnaval” festivalde yarışan kara mizah türündeki yerli filmlerden biri. 36 yaşında olmasına rağmen ailesine bağımlı yaşayan Alis (Ali Sinan), bir gün babası onu evden kovunca arabasında yaşamaya başlar. Sokakta tıraş olur, annesinin arabasına getirdiği yemekleri yer, onun gazeteden bulduğu iş ilanlarına başvurur ama hiç birinden sonuç alamaz. Böylesi bir arayış ile ailesinden bağımsız bir şekilde ayakta kalabilme mücadelesi yolunda bir gün kendini “Karnaval” halı yıkama makinesi pazarlarken bulur. Günden güne Karnaval ile Alis arasında sıra dışı bir dostluk başlar, hatta arabanın ön koltuğunda onunla birlikte yaşar. Alis bu yeni dünyasında sahip olduğu düzene alışmaya çalışırken düğün pastaları yapan Demet’le karşılaşır. Annesi öldüğünden beri babasıyla yaşayan Demet’in ise en büyük hayali, motosikletine atlayıp İstanbul’a gitmek ve orada bir pastane açmaktır. Sevgi şiddetiyle ailelerinin gölgesinde kaybolmuş bu iki kişiyi bir araya getiren Karnaval, Türkiye’nin orta sınıf aile yapısına mizahi bir şekilde yaklaşırken ergenlik ve büyüyememe temalarına da farklı bir açılım yapıyor.
Lal (2013)
Cemal ve Süleyman 1970’li yılların Çukurovası’nda, Antakya’nın küçük bir köyünde yaşayan iki iyi arkadaştır. En büyük ortak noktaları sıradan mahalle oyunları yerine, yeni maceralara atılmak olan bu ikili mahalledeki çocuklara kendilerini ispat etmek için cesaret isteyen bir yolculuğa çıkarlar. Adana’ya gidip “Endişe” adlı filmini bu kentte çeken Yılmaz Güney’in fotoğrafını çekmeyi hedef edinirler! Yaya halde ve üstelik ellerindeki fotoğraf makinesi de çalıntı olan bu iki kafadar genç, Antakya ile Adana arasındaki vadilerde, yepyeni insanlar tanıyarak yollarına devam ederler. Yolları yeni hayatlarla ve yüzlerle kesişince maceraları da yeni bir boyut kazanacaktır. Semir Aslanyürek’in senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği yapımda, iki genci Ata Murat Kalkan ve Erdal Sarı canlandırırken, onlara kadroda Erkan Can, Gürkan Uygun, Emre Altuğ ve Asiye Dinçsoy gibi deneyimli isimler eşlik ediyor.
Yarım Kalan Mucize (2013)
1940’lı yıllar… 2. Dünya Savaşı atmosferinde, Anadolu’da açlık ve sefaletin doruğa çıktığı zamanlar… Nahide, acımasız koşulları yaşayan fakat yaşadıklarının bilincinde olmayan zavallı kızlardan biridir. Kendinden yaşça bir hayli büyük toprak ağasıyla evlendirilmek istenen en yakın arkadaşının intihar etmesi Nahide’nin zihninde onarılmaz yaralar açar. Bu olay üzerine ilkokul öğretmeni onun bu yazgıyı değiştirmesini ister. Bunun en iyi yolu Nahide’nin Köy Enstitüsü’ne gitmesidir. İşler düşünüldüğü gibi kolay olmayacaktır. Babasının yaklaşımı ve feodalitenin baskısı Nahide’yi bir uçurumun kenarına sürükler. Nahide kararlıdır; okula gidecektir. Erkek kılığında köyünden kaçıp, okula gitme çabası aslında Anadolu’da yeni bir eğitim seferberliğinin habercisidir. Biket İlhan’ın yönetmenliğini yaptığı filmde Dolunay Soysert, Yetkin Dikinciler, Ayten Uncuoglu gibi oyuncular yer alıyor.
Saroyan Ülkesi (2013)
Yazar William Saroyan sürgün bir Ermeni ailenin çocuğu olarak 1908’de Amerika’da doğar. Kendisini her zaman Ermeni, Amerikalı ve Bitlisli olarak tanımlar. 1964’te uzun bir Anadolu yolculuğuna çıkar. “Saroyan Ülkesi”, gerek yol arkadaşlarının tanıklıkları, gerekse Saroyan’ın kendi anıları ve hikayeleri aracılığıyla yazarın öfkesini, tutkusunu, özlemini, empati yetisini ve insan sevgisini sergilemektedir. Dolayısıyla filmin senaryosu söyleşilere, Saroyan’ın öykü canlandırmalarına ve bütünüyle bir kolaj olarak kurgulanan Saroyan’ın kendi sözlerine dayanmaktadır. 49 yıl sonra Saroyan’ın yolculuğunun izinde, atalarının peşinden giden bir adamın kendisini bir kez daha keşfedişine tanıklık edeceğiz. Lusin Dink’in senaryosunu yazarak yönettiği film 10’uncu Uluslararası Altın Kayısı Film Festivali’nde “Gümüş Kayısı Ödülü”ne sahip olmuştur.
Uluslararası Uzun Metraj Yarışma kategorisinde yarışacak filmler;
· Bal / Miele / Honey, Valeria Golino, 2013, 96′, İtalya, Fransa (Premiere)
· Bethlehem, Yuval Adler, 2013, 99′, İsrail, Almanya, Belçika (Premiere)
· Hayatın Baharı / Grzeli Nateli Dgeebi / In Bloom, Nana Ekvtimishvili & Simon Gross, 2013, 102′, Gürcistan, Almanya, Fransa
· Ilo Ilo / Ilo Ilo, Anthony Chen, 2013, 99′, Singapur
· İdeal Kent / La Città İdeale / Ideal City, Luigi Lo Cascio, 2012, 105′, İtalya (Premiere)
· Kendini Tut / Rengaine / Hold Back, Rachid Djaïdani, 2012, 78′, Fransa
· Köpeğim Killer / Môj Pes Killer / My Dog Killer, Mira Fornay, 2013, 90′, Slovakya, Çek Cumhuriyeti
· Ömer / Omar, Hany Abu-Assad, 2013, 96′, Filistin
· Papusza / Papusza, Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze, 2013, 131′, Polonya
· Sefertası / Dabba / Lunchbox, Ritesh Batra, 2013, 104′, Hindistan, Fransa, Almanya, ABD
Ulusal Kısa Film Yarışma kategorisinde yarışacak filmler;
· 8 Ay / 8 Months, Hüseyin Aydın Gürsoy, 2013, 20’
· Açlık / Hunger, Güçlü Aydoğdu, 2013, 3’
· Adem’in Hikayesi / The Story Of Adam, Sinan Sertel, 2013, 19’
· Avni Amca / Uncle Avni, Çiğdem Topaloğlu, 2013, 17’
· Bir Porsiyon Aşk / A Portion Of Love, Barış Konbal, 2013, 8’
· Küçük Pencereli Evler / Houses With Small Windows,Bülent Öztürk, 2013, 16’
· Mod / Mode, Deniz Tarsus, 2013, 11’
· Ölmez Ağacın Gölgesinde / In The Shadow Of Deathless Tree, Nail Pelivan 2013,30’
· Patik / The Booties, Güven Kara, 2013, 11’
· Patika / The Country Road, Onur Yağız, 2013, 23’
· Sadece Tek Bir Gün / Just For One Day, Tunç Şahin, 2013, 23’
· Sıradaki? / Next?, Jale Akgöl, 2013, 5’
· Ü.N.K. / U.O.E., Umut Subaşı, 2013, 7’
· Yaşam Merkezi / Life Center, Ömer Günüvar, 2013, 20’
· Yolculuk / The Journey, Nadim Güç, 2013, 17’
Uluslararası Yarışma Jüri Üyeleri
Amerikalı Yapımcı, Oyuncu ve Senarist Jim Stark (Jüri Başkanı) FIPRESCI Genel Sekreteri, Sinema Eleştirmeni Klaus Eder Amerikalı Yönetmen Randa Haines Lübnanlı Yapımcı, Lübnan Metropolis Sanat Sinemasının Kurucusu ve Yöneticisi Hania Mroue Akademisyen, TV Program Yapımcısı, Eskişehir Film Festivali Onursal Başkanı Prof. Dr. Gülseren Yücel
Ulusal Uzun Film Yarışması Jüri Üyeleri
Yönetmen Tunç Başaran (Jüri Başkanı) Eleştirmen, Yazar, Çevirmen, Tiyatro Yazarı; TV ve Radyo Programcısı Sevin Okyay Sinema ve Tiyatro Oyuncusu Settar Tanrıöğen Sinema ve Tiyatro Oyuncusu, Tiyatro Yönetmeni Kenan Işık Yazar Canan Tan
Ulusal Film Yarışması SİYAD Jürisi
Sinema Yazarı, Akademisyen Ayla Kanbur Zaman Gazetesi Sinema Yazarı Ali Koca Radikal Gazetesi Sinema Yazarı Erman Ata Uncu
Ulusal Kısa Film Yarışması Jüri Üyeleri
Yönetmen Seren Yüce (Jüri Başkanı) Cannes Film Festivali Short Film Corner Yöneticisi Alice Kharoubi Yönetmen Can Evrenol Yazar, Senarist, Müzik Eleştirmeni Doğu Yücel Yapımcı Emre Yeksan