top of page

Zebercet 30 Yıl Sonra Yeniden Beyazperdede!


İstanbul Film Festivali’nin Groupama işbirliğiyle on yıl önce başlattığı “Türk Klasikleri Yeniden” projesi kapsamında restore edilen Anayurt Oteli filminin gala gösterimi TİM Show Center'da gerçekleşti. Böylelikle Ömer Kavur’un Yusuf Atılgan’ın romanından uyarladığı, 1987 yapımı başyapıtı Anayurt Oteli restore edilerek sinemaya yeniden kazandırıldı. İstanbul Film Festival'inin bu sene Sinema Onur Ödülü ile onurlandırdığı filmin başrol oyuncusu Macit Koper ve diğer oyuncularının yanı sıra film ekibinin katılımı ile duygulu anlar yaşandı. Yurt dışında olduğu için galaya katılamayan filmin oyuncularından Serra Yılmaz ise video kaydıyla heyecanını ve duygularını salondakilerle paylaştı. Filmin yeniden gösterimi 11 Nisan'da Atlas Sineması'nda.

Groupama, on yıldır İstanbul Film Festivali işbirliğiyle sürdürdüğü “Türk Klasikleri Yeniden” projesi ile Türk sinemasının önemli yapıtlarının yıllar sonra yenilenerek tekrar sinemalarda gösterime hazır hale getirilmelerini sağlıyor. 36. İstanbul Film Festivali “Türk Klasikleri Yeniden” bölümü kapsamında yapılan özel gösterimde bu yıl Ömer Kavur’un yönettiği, başrollerini Macit Koper, Serra Yılmaz, Orhan Çağman ve Şahika Tekand’ın paylaştığı, Osman Alyanak, Kemal İnci, Cengiz Sezici, Songül Ülkü, Ülkü Ülker, Yaşar Güner, Arslan Kacar, Osman Çağlar ve Orhan Başaran’ın da rol aldığı 1987 yapımı Anayurt Oteli yenilenmiş kopyasından gösterildi.

Yapımından Tam 30 Yıl Sonra Yeniden Beyazperdede İzleyiciyle Buluşacak

30 yıllık ve son derece yıpranmış olan film, Fanatik Film tarafından uzun ve özenli bir çalışmanın ardından büyük titizlikle yenilendi. Tüm çizik, toz ve leke gibi hasarlardan tek tek arındırılan her bir film karesi, orjinaline sadık kalınarak onarılırken, filmin ömrü de 500 yıl uzatılmış oldu.

Yapımcılığını Cengiz Ergun ile Ömer Kavur’un, yürütücü yapımcılığını Sadık Deveci’nin üstlendiği Anayurt Oteli’nin müziklerini Attila Özdemiroğlu besteledi. Yönetmen Orhan Oğuz ise filmin görüntü yönetmeni. Ömer Kavur’un başyapıtı olarak anılan film, sinemamızın en güçlü edebiyat uyarlamalarından biri olarak kabul ediliyor. Filmin çok katmanlı senaryosunu Yusuf Atılgan’ın romanından birlikte uyarlayan Ömer Kavur ile filmin başrol oyuncusu Macit Koper, bu ortak çalışmanın ardından birçok filmin senaryosunda da işbirliği yaptı. Macit Koper, bu filmdeki performansıyla Nantes Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldü ve SİYAD tarafından Yılın En İyi Erkek Oyuncusu seçildi. Festivalin açılış töreninde Macit Koper’e bu yıl İstanbul Film Festivali’nin Sinema Onur Ödülü'nün de sahibi oldu.

Anayurt Oteli yalnızlıktan kurtulamayan otel müdürü Zebercet üzerine bir psikolojik gerilim öyküsü gibi görünse de özünde Ömer Kavur’un rüyalar, simgeler, nesneler ve eylemlerin gizli anlamları aracılığıyla, zamanın geçişini anlattığı filmidir. Macit Koper’in canlandırdığı Zebercet, söz verip dönmeyen bir kadın müşterisini saplantı haline getirince, ezici yalnızlığını filmler, horoz dövüşleri ve hizmetçisine sarkıntılık yaparak hafifletmeye çabalar. Meçhul kadın, ister bir anı ister hayalet olsun Zebercet’e ve otele musallat olur. Ömer Kavur ve Macit Koper, Zebercet’te Türk sinemasının en unutulmaz, ikonik anti-kahramanlarından birini çizerler.

Sinema tarihçisi, yazar Agâh Özgüç’e göre “Ruhbilimsel ayrıntılarla destekli, çarpıcı bir ‘iç dünya’ filmi” olan Anayurt Oteli, 1987 İstanbul Film Festivali’nde En İyi Türk Filmi, 1987 Nantes Film Festivali’nde Büyük Ödül, 1987 Antalya Film Festivali’nde En İyi İkinci Film, En İyi Yönetmen; 1987 Valencia Film Festivali’nde Bronz Ödül, 1988 Venedik Film Festivali’nde ise FIPRESCI Ödülü kazandı. SİYAD tarafından 1987 yılında beş dalda ödüllendirilen Anayurt Oteli, Kültür Bakanlığı’nın En İyi 10 Türk Filmi listesinde de yer alıyor.

1944’te Ankara’da doğan Ömer Kavur, Paris’te Sosyal Bilimler Yüksek Okulu’nda gazetecilik ve sosyoloji okuduktan sonra Fransız Bağımsız Sinema Konservatuvarı’nda sinema eğitimi gördü. 1974’te ilk uzun metrajlı kurmaca filmi Yatık Emine’yi (1974) yaptı. Çağdaş Türk sinemasının önde gelen auteur yönetmen ve senaristlerinden biri olarak, sosyal içerikli popüler filmleriyle dünya çapında kabul gördü ve birçok ödül aldı. 2005 yılında İstanbul’da öldü. Sinema yazarı Övgü Gökçe’nin sözleriyle “sinemamızın edebiyatla en verimli ilişki kurabilmiş yönetmeni; bir sanatçı olduğu kadar bir zanaatkâr da olan” Ömer Kavur’un iz bırakan filmleri arasında Yusuf ile Kenan (1979), Amansız Yol (1985), Gece Yolculuğu (1988), Gizli Yüz (1991), Akrebin Yolculuğu (1997) ve Karşılaşma (2003) sayılabilir.

Groupama İle Türk Sineması Yeniden Canlanıyor

Groupama’nın “Türk Klasikleri Yeniden” projesi ile sanata verdikleri desteği bu yıl da devam ettirdiklerini belirten Groupama Pazarlama, Kurumsal İletişim ve Çağrı Merkezleri Direktörü Frederique Guegan Tayar, “2008 yılından bu yana sinema sektöründe kalıcı izler bırakmak hedefiyle; İKSV tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali ve film restorasyon uzmanları işbirliği ile hasar görmüş sinema eserlerini sinemaya yeniden kazandırıyoruz. Gurur duyduğumuz projemizin 10. yılı kapsamında, bu yıl Türk Sineması'nın en ses getiren filmlerinden biri olan Anayurt Oteli'ni restore ettik. Bu başyapıtı sinemaya yeniden kazandıradığımız için çok mutluyuz” diye konuştu.

Sinemaseverler, Groupama işbirliğiyle önceki festivallerde Erden Kıral’ın 1979 yapımı Bereketli Topraklar Üzerinde (2008), Lütfi Ö. Akad’ın 1949 yapımı Vurun Kahpeye (2009), Atıf Yılmaz’ın 1978 yapımı Selvi Boylum Al Yazmalım (2010), Memduh Ün’ün 1958 yapımı Üç Arkadaş (2011), Halit Refiğ’in 1964 yapımı Gurbet Kuşları (2012), Lütfi Ö. Akad’ın 1968 yapımı Vesikalı Yarim (2013), Yavuz Turgul’un 1988 yapımı Muhsin Bey (2014), Metin Erksan’ın 1962 yapımı Yılanların Öcü (2015) ve Yılmaz Güney’in 1978 yapımı Sürü (2016) filmlerini restore edilmiş kopyalarından izleme şansı bulmuştu.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page