top of page

Türkiye'nin en büyük film festivali için heyecan dorukta


25. Uluslararası Adana Film Festivali İstanbul basın toplantısı gerçekleşti. Bu yıl 22-30 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 25. Uluslararası Adana Film Festivali için heyecan dorukta. Tam anlamıyla sinemanın kalbi bu sene Adana’da atacak.

Uluslararası Adana Film Festivali’nde bu yıl; Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması ve Adana Kısa Film Yarışması bölümleri yer alacak. Adana Film Festivali’nin bu yıl 25’incisinin yapılıyor olması nedeniyle, 25’inci yıla özel ödüller verilecek, etkinlikler düzenlenecek.

Geçmişte çeşitli nedenlerden dolayı zaman zaman ara verilen ancak Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü döneminde, özellikle yarışma bölümü aralıksız devam eden Uluslararası Adana Film Festivali’nin 25’incisi öncesinde daha önce kamuoyuyla paylaşılan 3 ana kategorideki finalistlerin ardından Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ile Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nın finalistleri ve jürileri de belli oldu.

ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ VE BÜYÜK JÜRİ

25. Adana Film Festivali, bu yıl Türkiye sinemasını kucaklama arzusuyla Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın film adedini 15’e çıkardı. Yarışma kapsamındaki 10 film festival kapsamında Türkiye ve Dünya promiyerini yaparak seyirci ile ilk defa buluşacak.

1-Anons (2018) – TÜRKİYE PRÖMİYERİ – Mahmut Fazıl Coşkun

2-Arada (2018) – DÜNYA PRÖMİYERİ – Ali Kemal Çınar

3-Aydede (2018) – AKDENİZ PRÖMİYERİ – Abdurrahman Öner

4-Babamın Kemikleri (2018) – DÜNYA PRÖMİYERİ – Özkan Çelik

5-Dört Köşeli Üçgen (2018) – Mehmet Güreli

6-Güvercin (2018) – Banu Sıvacı

7-Güvercin Hırsızları (2018) – TÜRKİYE PRÖMİYERİ – Osman Nail Doğan

8-Halef (2018) - Murat Düzgünoğlu

9-İçeridekiler (2018) – DÜNYA PRÖMİYERİ – Hüseyin Karabey

10-Kardeşler (2018) – TÜRKİYE PRÖMİYERİ – Ömür Atay

11-Kaos (2018) – TÜRKİYE PRÖMİYERİ – Semir Aslanyürek

12-Kelebekler (2018) – Tolga Karaçelik

13-Sibel (2018) – TÜRKİYE PRÖMİYERİ - Çağla Zencirci, Guillaume Giovanetti

14-Tuzdan Kaide (2018) – Burak Çevik

15-Yuva (2018) – TÜRKİYE PRÖMİYERİ - Emre Yeksan

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Ana Jürisi şu isimlerden oluşuyor:

Tomris Giritlioğlu (Jüri Başkanı), Ahmet Mümtaz Taylan, Cihan Ünal, Mehmet Açar, Mustafa Presheva, Nebil Özgentürk, Tuba Büyüküstün.

ULUSLARARASI UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ VE JÜRİ BAŞKANI

7-8 A listesi uluslararası film festivalinde yarışıp hak ettiği ödülü alan veya alamayan filmlerin Türkiye prömiyerlerinden oluşturulan yarışmada; Lee Chang-Dong, Jia Zhangke, Olivier Assayas, Radu Jude, Philip Gröning gibi modern sinemanın son 20 yılına damga vurmuş isimler rekabete girecek. Yarışmanın Türk üyesi ise Mahmut Fazıl Coşkun’un Anons’u oldu.

1-Ash is Purest White (Jian Hu Er Nv) (2018) – TÜRKİYE PRÖMİYERİ – Jia Zhangke – Çin

2-Blaze (2018) – TÜRKİYE PRÖMİYERİ – Ethan Hawke – ABD

3-Şüphe (Burning / Boening) (2018) – TÜRKİYE PRÖMİYERİ – Lee Chang-Dong – Güney Kore

4-Domestik (Domestique / Domestik) (2018) – TÜRKİYE PRÖMİYERİ - Adam Sedlak – Çekya

5-Tarihe Barbar Olarak Geçmek Umurumda Değil (I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians / Îmi Este Indiferent Daca în Istorie Vom Intra Ca Barbari) (2018) – TÜRKİYE PRÖMİYERİ – Romanya

6-Budala Kardeşim Robert (My Brother’s Name is Robert and He is An Idiot / Mein Bruder heißt Robert und ist Ein Idiot) (2018) – TÜRKİYE PRÖMİYERİ – Philip Gröning – Almanya

7-Çifte Hayatlar (Non-Fiction / Double Vies) (2018) – TÜRKİYE PRÖMİYERİ – Olivier Assayas – Fransa

8-Pity (2018) - TÜRKİYE PRÖMİYERİ – Babis Makridis – Yunanistan

9-Anons / The Announcement – TÜRKİYE PRÖMİYERİ – Mahmut Fazıl Coşkun - Türkiye

Uluslararası Uzun Metraj Jürisi’nin başkanlığını Polonyalı yönetmen Urszula Antoniak üstleniyor.

SÖZLÜ DÖNEMİNDE ARALIKSIZ YAPILIYOR

Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini üstlenmesinin ardından Uluslararası Adana Film Festivali’nin aralıksız yapılmasına özen gösteren ve sinema sanatına olanaklar ölçüsünde hatırı sayılır destek veren Başkan Hüseyin Sözlü, her festivalin bir öncekinden daha kapsamlı ve etkili olduğunu görmenin bahtiyarlığını yaşadığını belirtti. Başkan Sözlü, “25. Uluslararası Adana Film Festivali, inanıyorum ki bir öncekinden daha renkli ve etkili olacak. Türk sineması, Hollywood tekeliyle rekabet edebilen ender yapılanmalardan biri. Adana Film Festivali hem Adanamızın, hem de ülkemizin tanıtımına önemli katkı sağlıyor. Adana Büyükşehir Belediyesi olarak sinema sanatına, sanatın diğer dallarına ve kültüre destek sağlamaya devam edeceğiz. Bu yıl 25. kez bu önemli festivalin yapılıyor olması da ayrı bir anlam taşıyor. Festivalin içeriğinde 25. yıla özel ödül ve etkinlikler yer alacak” dedi.

YAŞAM BOYU BAŞARI VE ONUR ÖDÜLLERİ

Öte yandan 25. Uluslararası Adana Film Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü ve Onur Ödülü alacak isimler belirlendi. Buna göre Yaşam Boyu Başarı Ödülü Yönetmen Şerif Gören’e, Onur Ödülleri ise Türk Sineması’nın efsane isimleri Cüneyt Arkın, Muhterem Nur, Ahmet Mekin ve Süleyman Turan’a veriliyor.

MİLLETİMİZİN GÖNLÜNDE KALICI YER EDİNMİŞ İSİMLERE ÖDÜL

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Türk Sineması’na oyunculuk, yönetmenlik, yapımcılık, senaristlik dallarında ve çeşitli diğer alanlarda ömür harcamış, başarılı olmuş ve halkın gönlünde taht kurmuş isimleri onore etmeyi amaçlayarak her festivalde Yaşam Boyu Başarı Ödülü ve Onur Ödülleri verdiklerini belirtti.

Başkan Sözlü, “Bu yılki festivalimizde Ünlü Yönetmen Şerif Gören’e Yaşam Boyu Başarı Ödülü veriliyor. Sayın Şerif Gören, sinema sektöründe farklı alanlarda çalışmış fakat özellikle yönetmenliğiyle Türk Sinema Tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır. Onur Ödülü verilen isimlerin her biri, milletimizin büyük beğenisini kazanan ve uzun yıllar sinemaya emek harcayan isimlerdir. 300’ün üzerinde filme imza atan Sayın Cüneyt Arkın, oyunculuk yeteneklerinin yanı sıra, yoğun emek harcayarak elde ettiği fiziksel ve akrobatik yetenekleri ile Türk Milleti’nin kalbinde unutulmazlar arasına girmiştir. Sayın Muhterem Nur, Türk Sinema tarihindeki kült isimlerden biridir ve en çok ağlatan, ağlayan, mendil parçalatan aktirist olarak bilinir. Sayın Ahmet Mekin ve Sayın Süleyman Turan, karakter oyunculuğunun ülkemizdeki bayraktarları arasındadır ve her iki sanatçımız da ömürlerini Türk Sineması’na harcayarak, gönülleri fethetmişlerdir. Biz de kendilerini ödüllendirerek onore etmek istedik” diye konuştu.

CANNES FİLM FESTİVALİ İLE İŞ BİRLİĞİ

25. Uluslararası Adana Film Festivali, dünyanın en prestijli uluslararası film festivali Cannes Film Festivali ile iş birliği yapıyor. Cannes ile yapılacak ortaklık, genç sinemacıları ve sanatseverleri Cannes’in temsilcileriyle buluşturacak. Cannes Film Festivali'nin 57. yaşını dolduran en köklü bölümü Semaine De La Critique, Adana Film Festivali aracılığıyla, sinemaseverlerle buluşuyor.

Semaine De la Critique, 30 yıl önce başlayan kısa film seçkisiyle Gaspar Noé, François Ozon, Andrea Arnold, Neil Jordan, Denis Villeneuve’ün henüz emekleme adımlarının ilk atıldığı yer oldu. Bu yıl ise yeni Noé'ler, yeni Ozon'lar, yeni Arnold'lar çıkarma peşindeki 13 kısa filmlik iddialı seçki ortaklık kapsamında Adana'da 'keşif' olanağı sunacak. ‘Cannes – Semaine de la Critique’ Kısa Film Koordinatörü Léo Soesanto ve Kısa Film Seçici Kurulu Üyesi Marie-Pauline Mollaret festival kapsamında bir panel verecek.

HOLLANDA KIRMIZI LALE FİLM FESTİVALİ İLE İŞ BİRLİĞİ

25. Uluslararası Adana Film Festivali, Cannes’in ardından, Hollanda’da yapılan Kırmızı Lale (Rode Tulp) Film Festivali ile de iş birliği yapıyor.

Adana Film Festivali, Hollanda’nın etkin sanat faaliyetleri arasında yer alan Kırmızı Lale Film Festivali ile iş birliği yapıyor. İki festival arasında kardeşlik ve iş birliği protokolü, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve Türkiye Hollanda Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı-Kırmızı Lale Film Festivali Direktörü Mehmet Emin Alkanlar arasında imzalandı.

ULUSAL ÖĞRENCİ FİLMLERİ YARIŞMASI

25. Uluslararası Adana Film Festivali’nin 5 ana ketegorisinden biri olan Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’na yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucu 28 film ana jüri önüne çıkmaya hak kazandı. Türkiye’deki iletişim ve güzel sanatlar fakültelerinde Sinema-TV öğrenimi gören öğrencilerin başvurularını değerlendiren ön jüri; belgesel dalında 9, canlandırma dalında 4, deneysel dalda 5, kurmaca dalında ise 10 filmi ön elemeyi geçmeye uygun buldu. Yarışmanın jüri başkanlığını ünlü oyuncu Yelda Reynaud üstleniyor.

ULUSLARARASI KISA FİLM YARIŞMASI

25. Uluslararası Adana Film Festivali kapsamındaki 5 ana kategoriden biri olan Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda 45 film finale kaldı.

110 ülkeden 3111 başvurunun yapıldığı yarışmada, ön jürinin titiz çalışması sonucu; belgesel, canlandırma, kurmaca, deneysel dallarında 45 eser ana jürinin önüne çıkmaya hak kazandı.

Şili’den Finlandiya’ya, İran’dan Çin’e, ABD’den Belçika’ya, bir çok kıtadan ülkenin finale kaldığı yarışmaya gösterilen ilgi, bu yıl Adana Film Festivali’nin uluslararası boyutunu hayli önemli hale getirdi. Jürinin başkanlığını Sırp sinema yazarı/yapımcı Nenad Dukic üstleniyor.

VİZYON SAHİBİ YÖNETMEN ÖDÜLÜ

25. Uluslararası Adana Film Festivali'nin 2017'de başlattığı Vizyon Sahibi Yönetmen Ödülü bu yıl da devam ediyor. Söz konusu ödül ile ülkemizde ve dünyada hak ettiği değeri yeterince göremeyen sinemacıların onurlandırılması ve keşfedilmesi amaçlanıyor. Ödülün bu yılki sahibi yeni milenyumda Rus sinemasından çıkan en önemli yönetmenlerden Aleksey Fedorchenko. Yönetmenin beş uzun, üç kısa metrajından oluşan bir retrospektif, dijital kopyalarından Adanalı sinemaseverlerle buluşacak. Ödül ise yönetmene 24 Eylül gecesi yapılacak ‘Açılış ve Onur Ödülleri Töreni’nde takdim edilecek.

24 FESTİVALİN EN İYİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLMLERİ GÖSTERİMİ

Festival Komitesi, bu yılki festivalin daha iddialı ve etkili olması, geniş kitlelere ulaşması için çalışmalarını sürdürürken, etkinlik kapsamına, bundan önce gerçekleştirilen 24 festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda en iyi film ödülü alan eserlerin gösteriminin yapılacağı özel bir bölüm eklendi. Kuyu’dan Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok’a kadar 26 film Adana’da bir kez daha seyircilerle buluşacak.

ALTIN KOZA’NIN YOLCULARI

Festival programına alınan Altın Koza’nın Yolcuları isimli fotoğraf sergisi, 25’incisi yapılan festivalin geçmişine yol almak isteyenler için bulunmaz bir fırsat sunacak. Bu sergide şu ana kadar yapılan 24 festivalden enstantaneler yer alacak. Araştırmacı Yazar Alican Sekmeç’in Altın Koza’nın Yolcuları isimli kitabı da, festival tarihinin önemli bir belgesi olarak sanatseverlerle buluşacak.

DÜNYA FESTİVALLERİNDEN TAZE TAZE BÖLÜMÜ

Adana Film Festivali, Cannes, Sundance, Berlin, Venedik, Locarno, Karlovy Vary gibi film festivallerinin en iyilerinin, ödüllü yapıtlarının Türkiye prömiyerlerini sıcağı sıcağına yapma geleneğini bu yıl da sürdürüyor. Matteo Garrone, Alice Rohrwacher, Pablo Trapero, Erik Poppe, Benedikt Erlingsson, Bi Gan’ın yeni filmleri bu seçki kapsamında seyirciyle buluşacak.

AKDENİZ’İN ÖTESİ BÖLÜMÜ

25. Uluslararası Adana Film Festivali’nin geçen yıl başlattığı bir bölüm daha bu sene devam ediyor. ‘Akdeniz’in Ötesi’ bölümünde Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerden dört film, Türkiye prömiyerlerini yapacak. Adana halkı, yakın coğrafyalardan sinemacılarla soru-cevap seanslarında buluşma olanağı yakalayacak. İkisi Cannes, biri Berlin çıkışlı filmler eşliğinde çeşitli sebeplerle köşeye sıkışmış karakterlerin direnci alkış toplayacak.

YUNAN YENİ DALGASI BÖLÜMÜ

Festival bu yıl bir de ülke sinemasının güncel örneklerini mercek altına alıyor. Yunan Yeni Dalgası’nın Yorgos Lanthimos imzalı ilk filmi başta olmak üzere önemli örnekleri 5 filmlik bir seçkiyle Adana’da ilk kez seyircinin karşısına çıkıyor. Programda Metéora ve Park’ın da Türkiye prömiyerleri yapılacak.

RESTORE EDİLMİŞ FİLMLER BÖLÜMÜ

25. Adana Film Festivali’nin taptaze bölümü, dünyada DCP’den klasikleri gösterme geleneğine ayak uyduruyor. Elem Klimov, Kira Muratova, Ildiko Enyedi ve Jindrich Polak’ın filmleri Türkiye’de ilk kez dijital formatta Adana halkıyla buluşacak. Ingmar Bergman’ın 100. yılı şerefine ise Fanny ve Alexander’ın gösterimi de bunlara eklenecek.

ÜCRA KÖŞELER BÖLÜMÜ

Gaspar Noé, Panos Cosmatos gibi Cannes ve Sundance’te ses getiren yönetmenlerin filmleriyle dikkat çeken bölümde, geçen yıl başlatılan gelenek devam ediyor. Adana Film Festivali, 2018’de de fantastik, bilimkurgu gibi alanlarında kült olacak filmleri önceden keşfetme olanağı sunuyor.

TOPLAM 900 BİN LİRA ÖDÜL

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması kapsamında bu yıl verilecek maddi ödüller şu şekilde:

En İyi Film Ödülü: 350 bin lira

Yılmaz Güney Ödülü: 75 bin lira

Adana İzleyici Ödülü: 25 bin lira

En İyi Yönetmen Ödülü: 50 bin lira

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: 20 bin lira

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: 20 bin lira

En İyi Müzik Ödülü: 15 bin lira

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: 15 bin lira

En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: 10 bin lira

En İyi Kurgu Ödülü: 10 bin lira

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü: 10 bin lira

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü: 10 bin lira

Festivaldeki diğer ödüllerle birlikte bu yıl yaklaşık 900.000 lira para ödülü dağıtılacak.

HUZUREVİ VE SEVGİ EVLERİNDE ÖZEL GÖSTERİMLER

Ayrıca festival etkinliklerinde bu yıl Türk ve dünya sinemasının en seçkin örnekleri ile Türk Dünyası Özel Gösterimleri, Adanalı sinemaseverlerle buluşacak; söyleşiler, sergiler, ödül törenleri ve konserler sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Engelli sinema gösterimleri, huzurevi ve sevgi evlerinde özel gösterimler ve mahallelerde gezici sinema gösterimleri de 25. Uluslararası Adana Film Festivali’nin iddialı etkinlikleri arasında yer alacak.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page